Innostumista robotiikasta

Satakunnassa järjestettiin 19.–20.1.2017 FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma. Tämä Satakunnan aluekilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa ja paikkana Ulvilassa Sataedun tilat. Konseptin tarkoituksena on innostaa lapset suunnittelemaan ja ohjelmoimaan robotteja. Pitkällä aikavälillä tavoitteeksi voisi asettaa myös ohjelmointi-, robotti- ja automaatioalan kiinnostuksen lisäämisen.

Innostus tapahtumaan lähti viime heinäkuulla, kun Lounaisrannikon automaatiomessujen yhteydessä idea heitettiin ilmaan. FLL robotti- ja tiedetapahtuma rakentui yhteistyössä ja pääarkkitehteinä toimivat Sataedu, Prizztech, SAMK, Ulvilan kaupunki ja Cimcorp. Osaaminen konseptiin tuli FLL Suomen asiantuntijoilta.

dav

Robotit ja oppilaat tehtävien kimpussa

Itse seurailin tapahtuman kulkua molempina päivinä ja vaikutuin todella lasten innostumisesta niin ohjelmoinnin kuin muunkin tekemisen osalta. Suorituksiin keskityttiin täysillä ja väliajoilla kehitettiin robotteja, viilattiin tiedetehtävien esityksiä ja tarpeen tullen vaikka vallattiin esiintymislava ja tanssittiin. Kisoihin osallistui reilu 20 joukkuetta Eurajoelta, Harjavallasta, Kokemäeltä ja Ulvilasta. Myös Ulvilalaisen Cimcorp Oy:n henkilökunnan lapset olivat muodostaneet oman joukkueensa. Kaikki lähes 200 kilpailijaa olivat iältään 9–12 vuotiaita.

dav

Sataedun tv- ja elokuva-alan opiskelijat haastattelemassa kilpailijoita

Täytyy nostaa hattua myös kisoihin osallistuneiden joukkueiden valmentajille (opettajat ja ohjaajat), joista monellakaan ei ennalta ollut osaamista aiheesta vaan olivat heittäytyneet teemaan mukaan. Eräs opettaja kertoi olevansa ohjelmoinnin osalta täysin noviisi, mutta oppilaiden innostus veti mukanaan. Oppilaat oppivat tutkiessa ja tutustuessa uuteen asiaan ja opettaja ohjaa heitä prosessin etenemisen osalta.

Ammatillisen koulutuksen ja tulevaisuuden osaajien näkökulmasta tilanteemme on positiivinen, sen nämä nuoret ainakin minulle osoittivat. Heidän osaaminen ja valmius tehdä uudenlaisia asioita on kunnossa. Tulevaisuuden ammateissa ja niissä vaadittavassa osaamisessa ohjelmistojen, tekoälyn, robotiikan sekä digitaalistenprosessien ymmärrys on äärimmäisen tärkeää. Valmius tutustua tuntemattomaan ei ole näille nuorille vaikeaa, vaan mahdollisuus oppia uutta.

Kilpailut saavat jatkoa myös ensi vuonna ja silloin kaikki ovat ottaneet osaamisensa osalta merkittävän loikan eteenpäin. Nyt ensimmäinen kerta takana ja kokemuksien kautta kehitetään entistä parempi tapahtuma ensi vuoteen, myös kouluilla on valmistautumiseen pidempi aika.

 

Kohti tulevaa!

 

 

Mainokset
Kategoria(t): Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s